BANGI, 14 Safar 1439H, Jumaat – Bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan kesal kerana namanya dikaitkan dengan kongsi gelap ‘9 Dragon’, sedangkan dalam satu wawancara beliau tidak menyebut langsung mengenai kumpulan itu.

Sambil menyatakan akan memfailkan saman fitnah terhadap beberapa portal yang menyebabkan nama dan reputasinya terjejas, Musa berkata, beliau hanya menceritakan bagaimana beliau mengatasi masalah jenayah kongsi gelap ketika menjadi Ketua Polis Johor dengan menyediakan senarai nama lengkap ketua-ketua kongsi gelap.

“Saya amat kecewa dengan tindakan beberapa buah portal berita yang mengaitkan nama saya dengan nama “9 Dragon” baru-baru ini kerana saya tidak pernah menyebut atau mengesahkan kewujudan gerakan itu di mana-mana atau pada bila-bila masa pun sebelum ini.

“Oleh itu, saya akan mengambil tindakan memfailkan saman fitnah ke atas portal-portal terlibat kerana menyebabkan nama saya dan reputasi saya terjejas melalui laporan-laporan berkenaan. Saya tidak pernah sekali pun menyebut nama 9 Dragon dalam mana-mana wawancara saya sebelum ini.

“Saya ingatkan dengan tegas supaya berhenti daripada mementingkan populariti berita daripada melaporkan fakta kerana ia akan menyebabkan situasi dalam negara menjadi tidak stabil serta ia mungkin mengganggu siasatan pihak polis ke atas kes jenayah tertentu,” katanya dalam kenyataan semalam.

Musa berkata, beliau tidak menyangka niatnya berkongsi mengenai langkah yang dilakukannya untuk membanteras kongsi gelap disalah tafsir sehingga ada yang menyangka beliau mengesahkan kewujudan ‘9 Dragon’.

“Saya menafikan dengan tegas bahawa saya pernah menyebut atau mengesahkan bahawa 9 Dragon wujud atau ada di dalam negara ini.

“Saya berharap semua portal berita berhenti dari menyebarkan berita berkenaan atau akan berdepan tindakan saman kerana menulis artikel berbaur fitnah,” katanya.

Sebelum ini beliau ada menyebut bahawa bukan 9 DRAGON yang dia maksudkan.

”4 Heavenly Kings” Bukan “9 Dragon” – Tan Sri Musa Hassan Menceritakan Perkara Yang Berlaku Masa Itu

KUALA LUMPUR: “Perkara sinonim penglibatan jenayah kumpulan kongsi gelap ini ialah kegiatan menjual dan mengedar cakera padat video (VCD) haram, perjudian, dadah, pengubahan wang haram dan pelacuran termasuk juga mewujudkan kumpulan-kumpulan kongsi gelap untuk menjaga dan melindungi kegiatan mereka,” kata mantan Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan.

Menurutnya, rangkaian sama wujud antara kongsi gelap dan ahli politik tanah air yang disifatkannya berada pada tahap ‘serius’. “Masa saya dulu yang disiasat adalah kumpulan kongsi gelap bergelar “4 Heavenly Kings” dan tidak tahu menahu berkaitan “9 Dragon” yang digembar-gemburkan kini.

Beliau berkata, ketika itu, seorang dari ketua “4 Heavenly Kings” telah berjaya ditangkap dan ditahan dibawah undang-undang pencegahan ketika itu dan yang selebihnya telah melarikan diri keluar negara. “Saya turut mengarahkan pemburuan kumpulan terbabit selain menyenaraikan mereka sebagai orang yang dikehendaki dan perlu ditangkap apabila pulang ke tanah air”.

“Saya hairan mengapa ada pihak yang kaitkan saya dengan kumpulan “9 Dragon” sedangkan saya sendiri tidak pernah dengar nama kumpulan underground berkenaan pada zaman saya menjadi IGP dahulu,” tegasnya. Menyentuh isu mengenai temubual pada 2015 yang ditular itu Tan Sri Musa berkata, wawancara itu dibuat selepas persaraannya dan beliau sebenarnya bercakap mengenai kumpulan “4 Heavenly Kings” bukan “9 Dragon” seperti yang sedang disalah tanggap dan dimainkan media sekarang.

Beliau berkata, ketika itu kumpulan “4 Heavenly Kings” adalah antara jenayah terbesar menjalankan kegiatan pengubahan wang haram dan lain-lain aktiviti haram. Menurutnya, pada masa itu tiada undang-undang pengubahan wang haram dan oleh itu, mereka tidak dapat dituduh kerana pengubahan wang haram dan dengan dana yang banyak itu mereka cuba mengawal ahli politik termasuklah ada dikalangan pegawai dan anggota polis.

Beliau berkata, untuk mencuci wang haram, mereka telah membuka perniagaan pusat-pusat hiburan, restoran-restoran dan pusat-pusat karaoke bagi mengaburi kegiatan kongsi gelap mereka. “Sewaktu itu, saya mengarahkan penangkapan kepala-kepala kumpulan kongsi gelap “4 Heavenly Kings” ini yang bertopengkan seorang ahli perniagaan yang berjaya, dihormati termasuklah seorang dermawan yang menyumbang dengan murah hati kepada pesakit kanser.

Bagaimanapun, ketika itu pihak berkuasa hanya mendapat bantuan dari Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) untuk menyiasat kewangan mereka kerana tidak membayar cukai kepada kerajaan. Tan Sri Musa berkata, “Sewaktu itu saya mengarahkan penangkapan kepala-kepala kumpulan kongsi gelap ini sehingga berjaya memberkas dan menumpaskan kegiatan mereka. Menurutnya, pemilik pusat hiburan dan kedai karaoke terbesar di Malaysia yang berusia 46 tahun ketika itu juga merupakan salah satu tokoh paling kuat dalam dunia jenayah yang dikenali sebagai salah satu daripada “4 Heavenly Kings”.

“Dia benar-benar tidak dapat disentuh selama bertahun-tahun kerana pengaruh yang dimilikinya, tetapi empayar pemerintahan keganasannya telah berakhir pada tahun itu,” katanya. Tan Sri Musa berkata, lebih daripada 30 anggota kumpulan berkenaan telah ditangkap dalam tindakan keras polis termasuk dua lagi “Ketua 4 Heavenly Kings”, satu daripadanya juga merupakan ‘pemimpin komuniti yang aktif’ tetapi mengawal pelacuran, perjudian haram dan pengubahan wang haram.

Menurutnya, selepas beberapa minggu penangkapan ketua kumpulan kongsi gelap itu, lebih daripada dua puluh anggota polis yang dituduh melindungi dan mendapat manfaat daripada permainan haram dan pelacuran kumpulan terbabit, telah dipindahkan termasuk dipecat. Tan Sri Musa menegaskan ketua kumpulan “4 Heavenly Kings” ini dipercayai mengendalikan aset bernilai lebih daripada RM1 bilion yang mengawal sebuah empayar jenayah yang besar di Malaysia Barat tetapi sindiket ini sudah berjaya dilumpuhkan, namun tidak menolak kemungkinan kumpulan “9 Dragon” ini adalah kesinambungan dari kumpulan terbabit ataupun tiada kaitan langsung.