Hari ini kita dapat lihat banyak perkahwinan yang dilangsungkan. Dan apabila bercakap pasal perkahwinan pasti pasti banyak perkara yang berkait. Ketika anda membuat persiapan untuk berkahwin ramai yang akan memberi khidmat nasihat untuk membina hubungan dengan bahagia.

Berikut adalah mitos tentang kehidupan selepas kahwin yang perlu dilupakan:

1. Tidak Ada Yang Akan Berubah

Apabila berkahwin pasti anda akan mengalami frasa pasang surut kehidupan. Anda harus memahami punca dan mencari penyelesaian bersama-sama pasangan anda.

2. Anda Akan Mempunyai Tujuan Yang Sama

Selepas berkahwin anda dan pasangan akan membuat keputusan bersama-sama. Jadi keputusan tersebut tidak semestinya akan mencapai kata persetujuan yang sepakat.

Perkahwinan adalah satu kompromi. Tidak mudah untuk berkahwin jika anda dan pasangan anda mempunyai pendapat yang bertentangan.

 

3. Kewangan Akan Selalu Stabil

Pakar perkahwinan sering mengingatkan untuk membincangkan kewangan bersama pasangan sebelum mendirikan rumahtangga. Walau bagaimanapun anda pasti akan mencari satu sama lain berkaitan dengan kad kredit atau akaun bank pasangan kerana banyak perkara akan berlaku apabila ia menyebabkan soal duit

4. Masalah Anak Akan Difikirkan Kemudian

Hanya kerana anda sanggup berkahwin tidak bermakna bahawa anda atau pasangan akan memikirkan tentang soal anak. Membina keluarga akan menjadi kehidupan yang berbeza antara satu sama lain . Jadi adalah lebih baik jika anda berbincang dengan pasangan terlebih dahulu tentang soal anak.

5. Kaunseling Pasangan Bermakna Terdapat Sesuatu Yang Salah

Tidak semestinya melakukan sesi kaunseling dengan pasangan terasa seperti melakukan perkara yang salah untuk dilakukan. Malah jika berjumpa kaunselor atau pakar ia akan membantu untuk menguatkan hubungan perkahwinan anda dan pasangan.